De omgeving

Onze hoeve ligt in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, een mooie uitgestrekte, groene omgeving met holle wegen, bossen en velden, direct aan een wandelpad. In de ruim 3 jaar dat wij in dit mooie stukje Limburg wonen, hebben we al heel wat tochtjes gemaakt. We vertellen je er graag alles over!

In Limburg is een uitgestrekt wandel- en fietsroutenetwerk. Wandel- en fietskaarten zijn in de B&B aanwezig. Vanuit onze B&B kun je ook de Poezieroute lopen. Er is zelfs een stukje Pieterpad te bewandelen! Het is ook leuk om de omgeving te ontdekken met een scooter. Fietsen en scooters zijn ondermeer te huur in Valkenburg. We hebben voldoende ruimte om fietsen (veilig afgesloten) te stallen in onze grote schuur. Het opladen van elektrische fietsen is mogelijk. Ook weten inmiddels veel motorrijders de weg naar onze B&B te vinden. 

Volg de Geleenbeek, loop door het beschermde dorpsgezicht van Terstraten, of het monumentale dorp Schimmert met de oude watertoren. Mooie vakwerkboerderijen, appelgaarden en het kasteel Wijnandsrade, waar je dan ook meteen kunt genieten van een koffie met vlaai of een heerlijke lunch op het terras op de binnenplaats. 

Op de fiets zijn de buitengebieden vanuit Brookerhof goed bereikbaar. Wil je liever gaan wandelen, dan ben je binnen een kwartier tot 20 minuten met de auto op de startplaats. Denk dan aan het Beneden Geuldal rond Valkenburg met de De Dellen, de Curfsgroeve, Ingendael en de Bergse Heide met zowel kortere als langere wandel- en fietsroutes, de Anstelvallei bij Kerkrade, de Bemelerberg met de mergellandschapen, het Vijlenerbos en net iets verder tegen de Belgische grens het gebied Cottessen, met boomgaarden en prachtige vergezichten. Het gebied rond de prachtige plaatsjes Wittem, Wijlre en Gulpen met wijnranken tegen de heuvels. Het Eyserbos bij de gehuchten Piepert en Trintelen met de tunnel onder het Miljoenenlijntje en de stijle Eyserbosweg, een flinke klim waar een extra verzetje wel nodig is. Op de grens met België nabij Chateau Neercanne het Cannerbos met hellingen begroeid met de bosanemoon. Een mooie vlakke fietsroute is die langs de Maasbeemden nabij Maastricht. 

Iets meer naar het Noorden, ter hoogte van Roermond weer een heel andere flora en fauna. Veel vlakker en zeer waterrijk. Dit stuk natuurschoon is bereikbaar binnen 30 autominuten. En natuurlijk het witte stadje Thorn…


Brocante shoppen… Wij doen ook mee aan de Brocante Route Limburg; zie hier tips voor eindeloos brocante shoppen door heel Limburg! www.brocanteroutelimburg.nl

Festival seizoen…. Normaal wel, maar nu helaas even niet… Iedereen kent natuurlijk Pinkpop in Landgraaf maar wist je dat er nog veel meer festivals gehouden worden in onze omgeving. In de zomer op het Vrijthof vaste prik de concerten van André Rieu, Foodtruck festivals in Sittard, Maastricht en Weert, muziekfestivals als Groove Garden, Bospop en Park City Live, openluchtconcerten in Valkenburg….

Bourgondisch genieten! We vertellen je graag over onze favoriete eetadresjes in de buurt. In het dorp vind je restaurant Pingerhoeve, een mooie oude vakwerkboerderij met een heerlijk beschut terras. Op loopafstand genieten van streekproducten, locale biertjes en een heerlijk uitgebreide kaasplank bij schaftlokaal De Naamse Steen in Wijnandsrade. Of Loods81 in Margraten, een oude aardappelloods omgebouwd tot eetpodium. Hoeve de Geleenhof in Heerlen met een prachtige binnenplaats is zeker ook de moeite waard. Eten met sterren kan onder andere in Maastricht bij Chateau Neercanne en in Valkenburg in St. Gerlach. 

Helemaal hot waren deze zomer de pop-up restaurantjes. Neem nou Veldkas, heerlijk een avond genieten in een echte glazen kas tussen de Limburgse Mescherhei en het Savelbos. En Kasteel Limbricht had terrasjes voor 4 personen aan de slotgracht, waar je met een BBQ pakket zelf je avondmaaltje kon bereiden.

Update per december 2020: Veel van de bovenstaande eetgelegenheden bieden ook afhaalmenuutjes die je in een handomdraai kunt bereiden met een enkele warmtebron of combi magnetron. Onze B&B beschikt over deze mogelijkheden.

Zo heeft Kasteel Limbricht ook dit najaar/winter weer een passende oplossing gevonden om veilig een avondmaaltijd af te halen. De stalletjes langs de kasteelmuur bieden allerlei lekkers, moeilijk om te kiezen. Bij Loods81 haal je heerlijke dagverse gerechten uit de vitrine.

Raadpleeg onze Facebook en/of Instagram pagina voor de laatste informatie over deze fijne diner-to-go adresjes. 

Rijke historie! In onze omgeving vind je diverse mooie kastelen en burchten. Kasteel Hoensbroek, kasteel Genhoes in Schin op Geul of kasteel Doenrade en Abdij Rolduc in Kerkrade. Tegenwoordig veelal in gebruik als restaurant of hotel, maar de rijke historie is nog altijd aanwezig. De kastelen liggen vaak in een schilderachtige, bosrijke omgeving, dus een tussenstop waard tijdens een fijne wandeling of fietstocht.

In Valkenburg zijn de grotten zeker een bezoek waard. Of maak een mountainbiketocht door de ondergrondse gangenstelsels! Valkenburg heeft een mooie binnenstad met leuke boetiekjes, gezellige restaurants en terrasjes en twee fantastische ijssalons!

En dan natuurlijk Maastricht met zijn prachtige oude binnenstad, het hippe Wyck; de toegangspoort tot de stad vanaf het station, het Jederkwartier en het Sphinxterrein met het Eijffelgebouw en het Bassin; de historische binnenhaven van Maastricht waar het gezellig toeven is in een van de vele restaurantjes. De schitterende Sint-Servaasbasiliek, of het Bonefantenmuseum voor als het weer wat minder is. Het theater aan het Vrijthof met een steeds wisselend theater- en muziekprogramma. Het stadhuis op de markt en natuurlijk heerlijk shoppen in de grote winkelstraten of de kleine boetiekjes in de straatjes daaromheen.

Denk ook eens aan Aken en Luik net over de grens, of iets verder de studentenstad Leuven.

En er zijn prachtige wijngaarden in de buurt. Wijngoed Fromberg in Ubachsberg, Wijndomein St. Martinus in Vijlen en het gebied rond Wittem zijn zeker de moeite waard. En neem een heerlijk flesje mee als herinnering voor thuis!

Bezoek een van de bekende maar ook minder bekende bierbrouwerijen in de buurt. Locaal de kleine brouwerij van Gerlachus in Hulsberg, de grotere brouwerijen van Alfa in Schinnen en de Gulpener bierbrouwerij. Maar ga ook zeker langs bij het Brouwlokaal met zijn microbrouwerij en drink een van de 16 Gulpener bieren van de tap, neem een hapje in het eetcafe of proef een collab brew in de Hoptuin, de Limburgse variant van de Duitse Biergarten.

Actief aan de ‘slag’! Sportief bezig zijn kan ook op de vele golfbanen in de buurt. In Voerendaal, Brunssum, Margraten en Maastricht vind je mooie banen, maar ook direct over de grens in België en Duitsland kun je terecht voor een rondje. Of huur een scooter en rijd door het glooiende heuvelland.

Niet alleen in het voorjaar en de zomermaanden is er genoeg te beleven in Zuid-Limburg, ook in de winter kun je in onze omgeving veel uitstapjes maken. Neem nou de kerstmarkten in Valkenburg en Maastricht. Al in november worden de steden omgetoverd tot een echt winterparadijs. In de grotten in Valkenburg een sfeervolle markt, op het Vrijthof in Maastricht de ijsbaan, reuzenrad en de kerststalletjes.

Maar natuurlijk is het ook prima als je liever zelf op ontdekking gaat, er is nog zoveel meer te beleven in ons mooie groene heuvelland!

Link: www.vvvzuidlimburg.nl  www.nuthheefthet.nl  https://liefsuitlimburg.nl